Miód manuka pozyskiwany jest z drzewa Manuka rosnącego tylko na terenie Australii i Nowej Zelandii. Jest to miód wyjątkowy ze względu na jego skład chemiczny. Miód manuka polecany jest w profilaktyce i terapii wielu schorzeń.
Jak wyglądają drzewa Manuka?
Manuka to dziko rosnące rośliny o stożkowatym kształcie. Mogą przybierać różne formy - od płożących krzewów, które trudno nazwać drzewami, aż po wysokie, kwitnące pięknie drzewa. W zależności od regionu, w którym rosną różnią się także kolorem kwiatów, a nawet kształtem liści. Jedno jest niezmienne – miód manuka pozyskiwany z nektaru kwiatów tej rośliny jest jednym z najlepiej zbadanych i najbardziej pożądanych miodów na świecie.
Miód manuka - korzystne działanie dla zdrowia
Pozytywne działanie dla zdrowia miodu manuka było tematem wielu badań naukowych. Ekspert ds. badania żywności Thomas Henle przeprowadził na uczelni w Dreźnie badania, w wyniku których wyodrębnił w miodzie manuka aktywny czynnik o nazwie methylglyoxal. To składnik, który występuje też naturalnie w innych miodach, ale to w miodzie manuka jego zagęszczenie jest wyjątkowo wysokie. Ten czynnik jest oznaczony na opakowaniu jako MGO i stanowi o korzystnym dla zdrowia działaniu miodu manuka.
Kiedy można stosować miód manuka?
Miód manuka jest polecany jako wsparcie terapii w wielu chorobach bakteryjnych. Potwierdzono jego korzystne działanie na bakterie Helicobacter pylori wywołujące wrzody w układzie pokarmowym oraz na bakterie gronkowca złocistego powiązane m.in. ze schorzeniami skórnymi. Problemy ze skórą takie jak: ropnie, trudno gojące się rany i owrzodzenia są skutecznie leczone przy pomocy miodu manuka. Miód manuka polecany jest także w zaparciach, stanach zapalnych przewodu pokarmowego, zapaleniu gardła i przeziębieniu.
MGO symbol przeciwbakteryjnego działania
MGO to skrót od nazwy aktywnego czynnika przeciwbakteryjnego obecnego w miodzie manuka – methylglyoxalu. Na etykiecie każdego miodu, który znajduje się w ofercie Organic Market, znajduje się symbol MGO razem z liczbą. Liczba ta określa zawartość methylglyoxalu w danym słoiczku miodu manuka. Im wyższe jest stężenie MGO, tym silniejsze są właściwości przeciwbakteryjne. Miód manuka dzięki wysokiej zawartości methylglyoxalu ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze i może być stosowany w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń.
Czy miód manuka jest dla każdego?
Wprawdzie zbadano, że miód manuka nie powoduje żadnych skutków ubocznych po jego spożyciu, to jednak nie jest lekiem, ani suplementem diety i nie może zastępować żadnej terapii prowadzonej przez lekarza. Zwłaszcza osoby z przewlekłymi chorobami metabolicznymi, na przykład z cukrzycą, powinny poradzić się lekarza prowadzącego przed spożyciem miodu manuka. Jest to produkt pszczeli więc przy alergii wziewnej czy pokarmowej na takie produkty, miód manuka nie jest wskazany.
Jak stosować miód manuka?
Miód manuka można oczywiście jeść jak inne miody, ale nie jest ogólnie wiadome, że ma też wpływ na urodę. Zawiera antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki. To właśnie wolne rodniki są odpowiedzialne w organizmie za uszkodzenia, a przeciwutleniacze działają łagodząco. Dlatego można smarować miodem manuka wrażliwą skórę. Dzięki naturalnym właściwościom higroskopijnym miodu manuka zostaje zachowany właściwy poziom nawilżenia skóry.
Terapeutyczne zastosowanie miodu manuka
Zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć, wiec warto stosować miód manuka profilaktycznie w okresie większego narażenia na przeziębienie. Aby wzmocnić odporność należy zjeść 2 do 3 łyżeczek miodu manuka jeszcze przed śniadaniem. Inny zalecany schemat to 1 łyżeczka 3 razy dziennie przed posiłkiem. Miód manuka jest też tak jak inne miody doskonały jako słodki dodatek do napojów, potraw i wypieków.
Artykuł partnera
0 Komentarze