Słodki smak i jasnożółty kolor, zmieniający się w biały lub kremowy po krystalizacji? Na samym początku miód rzepakowy pachnie właśnie rzepakiem, a jego niska cena jest całkowicie nieproporcjonalna do ogromu cennych właściwości, które oferuje produkt.
Miód rzepakowy - właściwości
Odżywcze właściwości miodu rzepakowego można wymieniać w nieskończoność. Bor, magnez, żelazo i potas to tylko niektóre ze składników mineralnych, które zawiera produkt - już sam bor pomaga prawidłowo funkcjonować śledzionie i tarczycy, buduje tkankę kostną i ułatwia przyswajanie pozostałych odżywczych związków. Miód rzepakowy obfituje także w witaminy z grupy B, C i K, dzięki czemu genialnie wspomaga budowę odporności. To nie wszystkie właściwości lecznicze miodu rzepakowego. Produkt zwalcza przeziębienie i choroby układu oddechowego oraz schorzenia wątroby i dróg żółciowych, usprawniając funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego, a zawarty w nim potas i magnez pomaga na schorzenia układu krwionośnego. Warto wspomnieć też o leczniczych właściwościach miodu rzepakowego - dzięki jego regularnemu stosowaniu skutecznie nawilżysz przesuszone usta. Miód rzepakowy cechuje się niską zawartością glukozy - przyjmuj go, jeżeli cierpisz na przemęczenie, duży wysiłek i ogólne osłabienie.
Na co pomaga i jak stosować miód rzepakowy?
Czy miód rzepakowy pomoże na serce? Okazuje się, że tak! Dowiódł tego zespół naukowców z University of California. Miód rzepakowy, w połączeniu ze środkami regulującymi pracę serca, przyczynił się do zmniejszenia częstotliwości arytmii serca aż o 40% bardziej, niż same środki regulujące pracę serca. Należy pamiętać o obecnych w miodzie enzymach, biopierwiastkach, cukrach prostych i bioflawonoidach. Miód rzepakowy z powodzeniem używany jest również jako naturalna maść na oparzenia, ponieważ skutecznie przyspiesza gojenie się ran oraz przeciwdziała powstawaniu blizn. Jak stosować miód rzepakowy? Najlepiej po prostu jeść bez podgrzewania. Wszystkie miody tracą swoje cenne właściwości w zbyt wysokiej temperaturze. Pamiętaj, by przechowywać miód w szczelnym opakowaniu. Bez problemu możesz dodawać go do herbaty lub mleka albo po prostu jeść łyżeczką. Produkt zasmakuje ci też z jogurtem, owsianką lub twarogiem na kanapce.
Miód rzepakowy czy wielokwiatowy?
Miód wielokwiatowy warto przyswajać w momencie, gdy cierpimy na kiepską odporność. Zawarte w nim aminokwasy i związki mineralne polepszą naszą kondycję, pobudzą witalność i wzmocnią odporność organizmu na wielorakie infekcje. Miód rzepakowy sprawdzi się przede wszystkim na problemy z sercem oraz na oczyszczenie organizmu z toksyn. Powinny go używać głównie osoby narażone na pracę w warunkach szkodliwych.
Jak wygląda, jak rozpoznać prawdziwy miód rzepakowy?
By rozpoznać prawdziwy miód rzepakowy, warto pokusić się o przeprowadzenie testu na prawdziwość miodu.
Do popularnych sposobów na sprawdzenie prawdziwości miodu rzepakowego należą oględziny miodu. Produkt powinien charakteryzować się taką samą konsystencją zarówno z góry, jak i z dołu słoika, niezależnie od krystalizacji. Jeśli po odkręceniu słoika miód będzie gęsty na górze, a rzadki na dole lub odwrotnie, najpewniej trafiłeś na miód sztuczny.
Czym jest miód rzepakowy kremowany?
Niejednokrotnie po krystalizacji, a więc po zamianie płynnej konsystencji w stałą, w miodzie pojawiają się trudne do wydobycia kryształy, które ciężko wyciągnąć ze słoika. Kremowanie to nadanie miodowi kremowej konsystencji, dzięki czemu nie tylko łatwo go wyjąć, lecz również rozprowadzić. By przygotować miód kremowany, należy wymieszać mechanicznie miód w stanie płynnym, aż nie powstanie krystalizacja. Spowoduje to brak krystalizacji na twardo, a efekt kremowej konsystencji utrzyma się nawet przez rok. Kremowany miód rzepakowy nie rozwarstwia się, nie lepi i nie pozostawia plam. Miód rzepakowy często nie jest (niesłusznie!) zbytnio doceniany przez kupujących. Po kremowaniu zyskuje o wiele bardziej atrakcyjny wygląd.
0 Komentarze