Łatwo wpaść w pułapkę producentów, jeśli nie zna się różnic pomiędzy miodami sztucznymi a naturalnymi - należy pamiętać, że miody sztuczne nie posiadają szerokiej gamy właściwości miodów naturalnych i nie wyleczymy za ich pomocą licznych dolegliwości. Poznaj różnice między miodami sztucznymi i naturalnymi!
Pod lupą: sztuczny miód i jego skład
Zastanawiasz się, czym różni się miód sztuczny i prawdziwy? Poniżej skład sztucznego i naturalnego miodu.
Skład chemiczny miodu sztucznego stałego:
- 47% cukru inwertowanego
- 30% sacharozy
- brak dekstryny
- 21% wody
Skład chemiczny miodu naturalnego spadziowego:
- 60% cukru inwertowanego
- 10% sacharozy
- 10% dekstryny
- 20% wody
Czym różni się miód sztuczny od naturalnego?
Przede wszystkim składem. Miód sztuczny powstaje z sacharozy, miód naturalny zaś jest bogaty w wiele genialnych składników; zawiera między innymi najlepiej przyswajalną glukozę. Kolejną różnicą pomiędzy miodem sztucznym i naturalnym jest cena - miody naturalne są oczywiście droższe. Sztuczny miód pieni się, dzieli na warstwy i jest płynny, co więcej - nie pachnie lub jego zapach jest kwaśny. Miody naturalne nie pienią się, są lepkie i łatwo spływające, posiadają kremową konsystencję, mocny zapach i nie rozwarstwiają się.
Jak rozpoznać sztuczny miód?
By dowiedzieć się, czy miód jest sztuczny, czy prawdziwy, można wykonać szereg testów sprawdzających. Pierwszy z nich to test wagi. Zakłada on, że litrowy słoik miodu nie powinien zawierać mniej niż 1,4 kg produktu.
Proces krystalizacji zachodzi w każdym prawdziwym miodzie już kilka miesięcy po zbiorze, dlatego przy decydowaniu o prawdziwości miodu również na krystalizację warto zwrócić uwagę. Sztuczne miody się nie krystalizują, a skrystalizowany miód naturalny jest wciąż jak najlepszy do spożycia.
Kolejnym testem na prawdziwość miodu jest test ściekania. Można wykonać go nabierając miód na łyżeczkę i przelewając go na talerz. Ściekający równomiernie miód, tworzący na talerzu stożek, oznacza miód prawdziwy. Miód sztuczny to rozlewająca się po talerzu jednolita konsystencja.
Test rozpuszczania to nic innego jak wlanie łyżki miodu do szklanki zimnej wody. Jeśli twój miód rozpuścił się w mgnieniu oka - niestety jest sztuczny. W przypadku, gdy zajmuje mu to dużo czasu, rozpuszczanie przebiega nierównomiernie i tworzy smugi, najpewniej jest to miód naturalny.
Czy sztuczny miód się krystalizuje?
Nie, jednak zdarza się, że krystalizacja może nie być już typowym wyznacznikiem prawdziwości naturalnego miodu. Dzieje się tak, ponieważ do produkcji miodu coraz częściej używane są specjalne maszyny ograniczające (lub nawet hamujące!) krystalizację bez zmiany chemicznego składu produktu. Mimo, że każdy naturalny miód ulega w końcu krystalizacji, dzisiejsza technologia pozwala na jej zahamowanie.
0 Komentarze