Lwi ząb, gołębi groch, bole oczy, a może świni mnich? Pod każdą z tych nazw kryje się mniszek lekarski i jego magiczne właściwości. Czy wiesz, że z powodzeniem możesz wykonać z mniszka także syrop? Sprawdź przepis!
Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego? PRZEPIS
By sporządzić miód z mniszka lekarskiego, będziesz potrzebować 500 kwiatów (główek) mniszka, kilogram cukru, litr wody i jedną lub dwie cytryny. Sposób przygotowania syropu z mniszka lekarskiego jest stosunkowo prosty.
W pierwszej kolejności rozłóż kwiaty mniszka na zewnątrz, koniecznie na papierze, np. na starych kartonach lub gazetach. Pozostaw je na 2 lub 3 godziny - w tym czasie wyjdą z nich robaki. Upewnij się, że w żadnym z kwiatów już ich nie ma, a następnie umieść rośliny w garnku, zalej litrem wody i gotuj przez ok. 20 minut. Po zagotowaniu wody odstaw całość w chłodne miejsce na jedną dobę. Dzień później odcedź płyn do czystego garnka za pomocą sitka lub gazy. Do czystego płynu dodaj cukier i sok z cytryn, następnie wymieszaj. Całość gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Nie używaj przykrycia. Kiedy syrop zgęstnieje, a jego kolor zrobi się miodowy, gorący wywar przelej do słoiczków. Naczynia zakręć, przykryj ręcznikiem i zaczekaj, aż ostygną.
Jaki mlecz na miód? Mniszek lekarski
Każdy z nas wie, jak wygląda mlecz. Żółte główki mniszka górują nad całą rośliną, która dorasta do 10 (max. 30) cm. Mniszek lekarski działa moczopędnie i przeciwcukrzycowo, leczy choroby skóry, a w dodatku wzmacnia odporność organizmu. Roślinka pojawia się na łąkach, nieużytkach i przydomowych trawnikach głównie na przełomie maja i kwietnia. Do przygotowania syropu z mniszka będą potrzebne wyłącznie jego główki.
Miód z mniszka do słoików! Jak przechowywać miód z mniszka?
Po wykonaniu syropu z powodzeniem można przechowywać go aż do następnej wiosny, podczas której po raz kolejny pokusimy się o przyrządzenie miodu - jeśli produkt nie mętnieje, równie dobrze można trzymać go nawet dłużej niż rok. W przypadku gdy produkt zacznie się fermentować, warto dolać do niego odpowiednią ilość wody - dzięki temu zrobi się pitny.
0 Komentarze