Do niedawna mało kto słyszał o miodzie faceliowym. Obecnie jest zdecydowanie szerzej dostępny, choć nadal uznaje się go za “miód królewski”. Produkuje się go z facelii, określanej królową wśród roślin miododajnych. Wyróżnia się wybitnym smakiem i niezwykłymi właściwościami prozdrowotnymi, co czyni go poważnym konkurentem znanego miodu manuka. Jak działa i czym się wyróżnia? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.
Charakterystyka miodu faceliowego
Miód faceliowy produkowany jest z popularnych w Polsce facelii – niebieskich lub fioletowych kwiatów, znanych jako najbardziej wydajne w obszarze produkcji miodu. Wyróżnia się drobnoziarnistą konsystencją i delikatną, kremową barwą, która niekiedy może przybierać odcienie zieleni. Cechuje go subtelny, kwiatowy aromat. Równie łagodny jest jego smak – słodki, z nutką kwasowości, przez co stał się ulubieńcem dzieci. Dodawany do potraw nie zmienia znacząco ich smaku. Co ciekawe, proces krystalizacji miodu faceliowego przebiega stosunkowo szybko i następuje zazwyczaj w ciągu 1-3 miesięcy od zbioru.
Miód faceliowy – poznaj jego wybitne właściwości
Miód faceliowy znany jest jako “miód królewski” ze względu na szereg cennych właściwości prozdrowotnych. Do najważniejszych można zaliczyć:
- – obniża toksyczne działanie używek, takich jak nikotyna, alkohol czy kawa,
- – wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych,
- – koi ból gardła,
- – wspiera leczenie astmy oskrzelowej,
- – łagodzi przebieg choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
- – obniża ciśnienie krwi,
- – wspomaga leczenie chorób układu krążenia, miażdżycy i nadciśnienia tętniczego.
Co więcej, zawarte w miodzie faceliowym cenne minerały, takie jak żelazo, magnez i kobalt, stymulują produkcję czerwonych krwinek, dlatego też warto sięgnąć po ten przysmak po wyczerpującym treningu fizycznym i intelektualnym.
Jak stosować miód faceliowy?
Miód faceliowy zazwyczaj wykorzystywany jest w kuchni. Może być spożywany samodzielne, ale także jako słodzik do herbaty – zamiast klasycznego cukru. Najmłodsi uwielbiają go jako dodatek do owsianek i jaglanek, choć z większością potraw komponuje się wprost wybornie. Okazuje się, że miód faceliowy doskonale sprawdza się też jako składnik domowych kosmetyków. Warto połączyć go z oliwą z oliwek oraz cukrem trzcinowym i przygotować peeling. Pamiętaj jednak, że dobroczynnymi, prozdrowotnymi właściwościami mogą poszczycić się jedynie naturalne miody, prosto z ula. Na szczęście są łatwo dostępne i dziś możesz je kupić nawet online, np. w e-sklepie Moje Miody – znajdziesz tam pszczele produkty najwyższej jakości!
Artykuł partnera
0 Komentarze