Dlaczego miód spadziowy różni się od innych miodów? Czemu nazywany jest miodem królewskim? Przekonaj się, co to jest miód spadziowy i z czego jest zrobiony!
Miód spadziowy - jak i kiedy powstaje?
Spadź, czyli sok niektórych drzew, to źródło powstawania spadziowego miodu. Czym dokładnie jest spadź? Niczym innym jak lepką i słodką wydzieliną, która latem pojawia się na drzewach w postaci kropelek. Wydzielają ją mszyce, miodówki oraz czerwce, które wgryzają się w drzewa i wysysają soki z pojawiających się liści i pędów. Powstałą wydzielinę zbierają pszczoły, mieszając ją następnie z sokiem z roślin. Do drzew, z których najczęściej powstaje miód spadziowy, zaliczamy jodłę, sosnę, świerk, wierzbę, głóg, brzozę, modrzew, klon i dąb.
Istnieją dwa sposoby na zbieranie spadzi. Pierwszym z nich jest bezpośrednie ściąganie słodkiej substancji z roślin, drugim zaś zbieranie mszyc, które wydalają ją poprzez wgryzanie się w drzewa. To właśnie z miejsc, które zostały nakłute przez mszyce sokiem komórkowym, spadź zabierają pszczoły. Kolejno te pożyteczne owady produkują z niej miód.
Jak rozpoznać prawdziwy miód spadziowy?
Przede wszystkim miód spadziowy jest znacznie gęstszy i ciemniejszy od miodu nektarowego. Charakterystyczny jest także jego specyficzny smak - łagodny i żywiczny (w przypadku gdy miód pochodzi z drzew iglastych) i niezbyt przyjemny (w razie jego liściastego pochodzenia).
W celu weryfikacji prawdziwości miodu można pokusić się o przeprowadzenie specjalnych testów. Pierwszym z proponowanych jest test wagi - litrowy słoik miodu nie powinien zawierać mniej niż 1,4 kg produktu. Warto zwrócić też uwagę na krystalizację - proces ten zachodzi w każdym prawdziwym miodzie już kilka miesięcy po zbiorze. Sztuczne miody nie krystalizują się. Mimo krystalizacji, miód oczywiście jest wciąż jak najlepszy do spożycia. Do popularnych testów na prawdziwość miodu zaliczamy także test ściekania i test rozpuszczania. Test ściekania można wykonać poprzez nabieranie miodu na łyżeczkę i późniejsze przelewanie go na talerz. Miód ścieka równomiernie, a na talerzu tworzy stożek? Jest to miód prawdziwy. Produkt rozlewa się po talerzu, a jego konsystencja jest jednolita? Z pewnością trafiłeś na miód sztuczny. Test rozpuszczania polega na wlaniu łyżki miodu do szklanki zimnej wody. Miody sztuczne rozpuszczają się szybko, prawdziwe natomiast nierównomiernie, tworząc smugi.
Cena - czyli ile kosztuje miód spadziowy?
Niestety, całkiem sporo. Za litrowy słój miodu będzie trzeba zapłacić od 60 do 80 złotych. Wszystko to przez rzadkie występowanie miodu: miód spadziowy powstaje wyłącznie latem, w dodatku z reguły nie dzieje się to w tym samym miejscu.
Miód spadziowy a właściwości lecznicze
Produkt wspomoże leczenie dróg oddechowych, zapalenia płuc, przeziębienia, jak również chorób serca i układu krwionośnego. Miód spadziowy doskonale sprawdzi się na schorzenia układu nerwowego i stawów, wzmocnienie odporności oraz na astmę i kamicę nerkową. Znane jest także jego zastosowanie w leczeniu anemii i przy zaburzeniach przemiany materii.
Miód spadziowy iglasty
Łagodny, żywiczny aromat, lepkość i gęstość wpływająca na ciężar oraz ciemna barwa o odcieniu czerni, szarości i zieleni - oto właściwości iglastego miodu spadziowego. Mimo, że przez swą niezaprzeczalną gęstość jest trudny do wykonania, cieszy się sporym uznaniem: posiada wiele istotnych dla zdrowia, odżywczych składników. W jego składzie można znaleźć liczne biopierwiastki, aminokwasy, białka, witaminy, a nawet glukozę, fruktozę i srebro. Powszechnie znane są jego właściwości lecznicze.
Miód spadziowy liściasty
Kolor spadziowego miodu liściastego jest jasny, zapach zaś - wyrazisty. Działanie produktu podobne jest do działania miodu spadziowego iglastego, jednak miód spadziowy liściasty charakteryzuje się dodatkowo właściwościami moczopędnymi - z powodzeniem wykorzystywany jest do neutralizowania dolegliwości dróg moczowych. Stosowany jest również jako środek rozkurczowy i remedium na schorzenia reumatyczne.
0 Komentarze