Miód akacjowy to produkt najjaśniejszy z rodziny miodów. Wykazuje wiele leczniczych właściwości, zalecany do stosowania w przypadku wielu chorób m.in układu pokarmowego. Świetnie działa w stanach osłabienia oraz ogólnego przemęczenia. Warto nadmienić, że mogą go stosować także diabetycy, lecz tylko w łagodnych formach.
Miód, na co działa miód akacjowy? W postaci płynnej może przyjmować prawie bezbarwną barwę. Kolor kremowy czy wręcz biały pojawia się tuż po skrystalizowaniu. Dzięki temu wykorzystywany jest m.in o rozjaśniania włosów. Posiada niezliczone właściwości lecznicze, które pomagają w przypadku schorzeń układu pokarmowego. Dodaje energii, wzmacnia odporność, stanowi idealny zmiennik dla białego cukru.
Na co pomaga miód akacjowy? Właściwości i zastosowanie
Działa jak lekarstwo i smakuje jak najsłodsza słodycz. Miód akacjowy posiada specyficzny aromat oraz niezwykle jasną barwę. Najświeższy miód akacjowy można dostać po drugiej połowie czerwca. Jest najrzadszy z gatunków miodów, ponieważ jego proces krystalizacji przebiega wyjątkowo długo. Jak działa i w czym pomaga stosowanie miodu akacjowego?
-
Sprawdza się w przypadku osłabienia i przemęczenia czy spadku energii
-
Normalizuje pracę przewodu pokarmowego
-
Pomaga w przypadku zaburzeń żołądkowych
-
Wspomaga w przypadku wzmożonego wysiłku umysłowego
-
Ochrania przed tworzeniem się kamieni w organizmie
-
Wspiera wątrobę oraz układ moczowy
-
Leczy wrzody żołądka i schorzenia dwunastnicy
-
Wzmacnia odporność organizmu
Miód akacjowy a cukrzyca - informacje dla diabetyków
Jedyny miód, który mogą stosować diabetycy. Dlaczego? Chorzy na cukrzycę zdecydowanie powinni unikać rafinowanego cukru. Jego doskonałym zamiennikiem w codziennej diecie, może być właśnie miód akacjowy. Mimo to, przed włączeniem go do jadłospisu warto skonsultować się z diabetologiem, który potwierdzi bezpieczeństwo stosowania.
Miód akacjowy czy lipowy? Podobieństwa i różnice
Miody różnią się od siebie smakiem oraz barwą. Jak je między sobą rozróżnić? Miód lipowy krystalizując się zmienia kolor na biało żółty. Jego smak przez niektórych definiowany jest jako pikantny, z lekką nutką goryczki. Posiada działanie wykrztuśne i przeciwskurczowe. Jak żaden inny wspomaga odporność. Natomiast miód akacjowy bardzo wolno się krystalizuje i w smaku jest bardzo słodki. Może być stosowany zamiennie z cukrem.
Indeks glikemiczny i wartości odżywcze miodu z akacji
Miód akacjowy zawiera wiele cennych witamin, które wzmacniają układ odpornościowy oraz węglowodany dodające energii i sił. Rekomendowany na przeziębienia, ale i nie tylko. Stosowany jest także przez sportowców.
Miód akacjowy wartości odżywcze - jakie posiada? Zaliczyć do nich można przede wszystkim fruktozę, która wpływa na indeks glikemiczny. W 100 g miodu akacjowego zawiera się ok. 80 g węglowodanów oraz ok. 350 kcal. Oprócz tego posiada również izoflawony, które oddziałują na mineralizację kości.
Smak, zapach i barwa miodu akacjowego
Cechy charakterystyczne miodu akacjowego:
-
Miód akacjowy smak - jest bardzo słodki, mimo to mało wyrazisty
-
Miód akacjowy barwa - najjaśniejszy wśród miodów, niekiedy prawie bezbarwny
-
Miód akacjowy zapach - ma delikatny aromat, może być on nieco mdły
0 Komentarze