Skrystalizowany, płynny czy kremowy? Oto trzy podstawowe rodzaje miodu, z czego to właśnie płynny jest produktem wyjściowym, a następująca po kilku miesiącach krystalizacja w żadnym wypadku nie umniejsza jego prozdrowotnych właściwości.
Patoka - płynny miód
Płynny miód pszczeli jest produktem ekologicznym, świeżym i naturalnym, posiadającym postać lepkiego i lejącego się płynu. Podczas nabierania go na łyżeczkę, produkt powinien ściekać pod postacią jednostajnego strumienia, tworząc stożek. Zdarza się, że w patoce pojawiają się również specyficzne grudki, co jest całkowicie naturalne. Smak płynnego miodu jest goryczkowaty, powodujący cierpnięcie języka. Co więcej, posmak ewoluuje chwilę później, wydobywając rozmaite posmaki.
Jak zrobić płynny miód? Jak on powstaje?
Zastanawiasz się, jak zrobić, żeby miód był płynny? Miodem płynnym nazywamy miód uzyskany tuż po wirowaniu. Jak to się dzieje? Nektar i spadź, które zostały zebrane przez pszczoły, trafiają prosto do ula i plastrów. Już podczas transportu wyssanego nektaru, pszczoły zbieraczki rozpoczynają przetwarzanie surowca - wszystko po to, by po wykonaniu zadania oddać pałeczkę pszczołom pracownicom. Enzymy i kwasy, zawarte w ślinie pszczół, stymulują rozpoczęcie produkcji płynnego miodu. W pierwszej kolejności następuje odparowanie wody i rozpad cukrów złożonych w cukry proste - dzieje się to na plastrach. Kilka dni później miód zasklepia się woskiem. Jest to idealny czas do zbioru plastrów przez pszczelarzy - ci dokonują odpowiedniej obróbki, odsklepiając i odwirowując plaster w miodarce.
Właściwości płynnego miodu
Przede wszystkim, płynny miód bogaty jest w liczne substancje antybiotyczne i antybakteryjne - używał go już Hipokrates i to właśnie dzięki niemu dożył 111 lat. Co więcej, miód płynny obfituje w witaminy z grupy A, B i C, w kwas foliowy i liczne składniki mineralne. Należy do nich: potas, żelazo, magnez, chlor, fosfor i mangan. Dzięki ogromnej ilości składników odżywczych, miód płynny wzmacnia odporność i serce, przyspiesza gojenie się ran, uspokaja, leczy wrzody żołądka, a w dodatku zapobiega miażdżycy i stymuluje pracę mózgu. Płynny miód warto przyjmować przy okazji przeziębienia, biegunek oraz w razie stanów zapalnych gardła. Cenne właściwości miodu zostają utracone w temperaturze powyżej 40 stopni, dlatego napoje do których go dodajemy nie powinny być zbyt gorące.
0 Komentarze