Zastanawiasz się jak wybrać najlepszy miód? W naszym rankingu przedstawiamy TOP10 - naszych miodowych faworytów. Mamy nadzieję, że tym ułatwimy Ci wybór :)
Kilka słów o miodzie
Naukowcy szacują, że około 60 milionów lat temu, w erze kenozoiku pojawiły sie pierwsze na świecie pszczoły z gatunku Apis. Ludzie na przestrzeni wieków począwszy od epoki mezoiku znali i cenili sobie pracę pszczół i ich wyjątkowy produkt - miód. Malunki naskalne stworzone przez Aborygenów czy Egipcjan są dowodem na istnienie bartnictwa już 2tys lat p.n.e.
Produkcja płynnego złota zapoczątkowana przez pszczoły Apis to niezwykle ciekawa historia. Od milionów lat pszczoły w identyczny sposób wyszukują nektar lub spadź znajdującą się w roślinach miododajnych. Od tysięcy lat człowiek wykorzystuje i poznaje coraz to nowsze smaki i gatunki miodów. Jakie zatem wyróżniamy rodzaje płynnego złota?
Rodzaje miodów
Na całym świecie możemy skosztować rarytasy takie jak miód walerianowy, lawendowy czy kasztanowy. Polska norma wyróżnia kilka rodzajów tego produktu, jakie najczęściej występują w naszym kraju. Zaliczamy do nich:
- Miody spadziowe - powstające ze spadzi iglastej i liściastej
- Miody nektarowe - wrzsosowy, wielokwiatowy, lipowy, akacjowy, z koniczyny czerwonej
- Miód nektarowo - spadziowy
Oczywiście nie są to wszystkie odmiany jakie możemy spotkać w naszej rozpiętości geograficznej. W Polsce spotykamy także miód z facelii błękitnej, z wierzby, mniszka, słonecznika czy z malin lub jeżyn leśnych.
TOP 10 najlepszych miodów i ich właściwości zdrowotnych
1.Spadziowy
Iglasty lub liściasty miód spadziowy. Bardzo dobrze wpływa a układ immunologiczny, dlatego najcześciej stosowany jest podczas przeziębień i osłabienia organizmu. Odmiana iglasta wspomaga układ nerwowy, pokarmowy i krążenia. Odmiana iglasta dodatkowo świetnie wpływa na drogi moczowe i nerki.
2.Gryczany
Polecany w stanach osłabienia organizmu i przeziębieniach. Reguluje niedobór żelaza, wspomaga układ krążenia oraz układ pokarmowy, szczególnie wątrobę. Więcej o jego właściwościach przeczytasz TU
3. Faceliowy
Miód z facelii błękitnej polecany szczególnie astmatykom. Wspomaga także układ odpornościowy, pokarmowy i krążenia.
4. Z Mniszka
Niedoceniony produkt, którego bogaty skład zawiera witaminy: C, B2, oraz mineralne związki takie jak: fosfor, żelazo, potas i mangan. Ten miód chroni wątrobę, wzmacnia organizm oraz działa antyoksydacyjnie.
5. Miód Manuka
Wykazuje prozdrowotne działanie na układ pokarmowy, regulując pracę jelit, pomocny przy zespole jelita drażliwego, refluksie czy wrzodach żołądka. Dodatkowo działa przeciwbakteryjnie.
6. Rzepakowy
Polecany przy zmęczeniu fizycznym oraz psychicznym. Reguluje pracę układu krążenia i pokarmowego. Miód rzepakowy wspomaga również leczenie nerek, oraz układu oddechowego podczas zapaleń.
7. Koniczynowy
Wykazuje prozdrowotne działanie w obrębie układu pokarmowego, oraz oddechowego. Wspomaga także układ immunologiczny.
8. Leśny (malinowy)
Miód o działaniu napotnym - polecany przy przeziębieniach. Reguluje pracę układu pokarmowego podczas stanów zapalnych żołądka, braku apatytu czy bólu gardła. Wspomaga układ krwionośny.
9. Lipowy
Świetnie sprawdzi się przy różnego rodzaju nerwicach, w czasie przemęczenia i nadmiernego stresu. Reguluje pracę górnych dróg i dolnych dróg oddechowych. Wspomaga układ odpornościowy.
10. Wielokwiatowy
Najpopularniejszy ze wszystkich miodów. Pomocny przy alergii, astmie oskrzelowej jak również przy katarze siennym i sezonowych przeziębieniach. Działa korzystnie na wątrobę oraz wspomaga odporność.
0 Komentarze