W sprzedaży znaleźć można wiele olejów roślinnych, wykonywanych z różnego rodzaju składników. W znacznej mierze ich właściwości są zbieżne, więc to, jaki konkretnie olej się wybierze, jest mniej istotne niż to, by stawiać na jego najlepszą formę - czyli olej zimnotłoczony. Tłoczenie na zimno pozwala bowiem zachować pełnię cennych właściwości roślin, z jakich pozyskuje się olej.
Pełnia wartości odżywczych dzięki tłoczeniu na zimno
W wysokiej temperaturze giną nie tylko zarazki - niestety dotyczy to też wartościowych składników, dlatego też wybieranie olejów tłoczonych na zimno, niepoddanych działaniu wysokiej temperatury, jest niezwykle ważne dla zdrowia. Warto wprowadzić je do swej codziennej diety, zwłaszcza w zastępstwie niezdrowych i mało wartościowych tłuszczów zwierzęcych - można na tym tylko zyskać. Bardzo ważną zaletą takich olejów jest też fakt, że w czasie produkcji nie tracą one swojego naturalnego smaku i zapachu. To pozwala odkryć pełnię ich właściwości i nadać wspaniałe walory - smakowe i zapachowe daniom, do jakich się je dodaje. Niektóre oleje są bardzo aromatyczne, jak korzenny olej konopny czy ostry z czarnuszki.
Przede wszystkim jednak wszystkie oleje tłoczone na zimno są skarbnicą cennych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, które poza tymi źródłami dość ciężko jest znaleźć, a są one kluczowe dla pracy serca i mózgu. Zawierają też witaminy, między innymi A i E, będące silnymi antyoksydantami (spowalniają starzenie się komórek organizmu). Ponadto oleje roślinne mogą praktycznie leczyć pewne dolegliwości. Olej z konopi na przykład działa przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, a nawet przeciwnowotworowo.
Jak stosować oleje tłoczone na zimno?
Oleje tłoczone na zimno nie są produktami identycznymi z rafinowanymi, jakie znaleźć można na sklepowych półkach. Przede wszystkim przeznaczone są do spożywania na zimno. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, by na przykład wykorzystać olej rzepakowy do polania gorących ziemniaków zamiast masła, ale samych olejów nie należy podgrzewać. Niemniej jest wiele sposobów na ich wykorzystanie - można je dodawać do sałatek, polewać pieczywo czy kanapki, a nawet pić, choć oczywiście nie należy to do przyjemności. Pije się na przykład olej z wiesiołka od Olejznatury.pl, który fantastycznie nawilża skórę od wewnątrz i odmładza. Olej lniany jest zaś często wykorzystywany do przyrządzania słynnej pasty twarogowej doktor Budwig, która jest świetnym sposobem na wsparcie zdrowia.
Poza tym takie oleje świetnie nadają się do pielęgnacji urody. Można je nakładać na twarz, ciało i włosy.
Artykuł partnera
0 Komentarze