Nie sposób wymienić wszystkich właściwości miodu. Spożywanie tego wyjątkowego nektaru zalecane było już w czasach sumeryjskich. Sam Hipokrates stosował miód do swych magicznych, leczniczych, ziołowych wywarów. Obecnie produkt ten ceniony jest na całym świecie i - prócz działania bakteriobójczego - doskonale wspomaga choćby pracę serca.
Lecznicze i zdrowotne właściwości miodu
Do leczniczych i zdrowotnych właściwości miodu zalicza się:
- wspomaganie pracy serca poprzez wzmacnianie siły skurczu mięśnia sercowego
- walka z nadciśnieniem i chorobą wieńcową
- leczenie przeziębienia i zapalenia górnych dróg oddechowych
- działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwalergiczne i przeciwzapalne
- odtruwanie organizmu: pomoc w nieżytach żołądka, przy zapaleniu jelit, wątroby i woreczka żółciowego oraz przy zaparciach
- uspokajanie i kojenie wyczerpania nerwowego, pomoc na obniżony nastrój, bezsenność, nadpobudliwość i nerwice
- działanie moczopędne
- zapobieganie próchnicy zębów
- działanie antybiotyczne
- przyspieszanie gojenia się ran, ropni, wyprysków itd.
Miód działa bakteriobójczo
Powszechnie znane są właściwości przeciwgrzybicze i bakteriobójcze miodu, a w medycynie wykorzystuje się je już od wieków. Miód charakteryzuje się silnie działającymi enzymami, pochodzącymi z gruczołów ślinowych owadów, a także nadtlenkiem wodoru, znanym powszechnie jako woda utleniona w roztworze 3%. Pszczoły wytwarzają również sporą ilość innych substancji o działaniu antybiotycznym, takich jak inhibina, apidycyna czy lizozym, po czym wprowadzają je do miodu. Substancje te doskonale radzą sobie z gronkowcami, paciorkowcami, laseczkami wąglika, prątkami gruźlicy, a także z rzęsistką pochwową oraz z chorobotwórczymi dla człowieka grzybami. Nie wolno zapomnieć o licznych mikroelementach, w które bogaty jest miód. Należy do nich żelazo, wapń, potas, mangan, kobalt, chlor, fosfor, biotyna, kwas foliowy, kwas pantotenowy oraz witaminy A, B1, B2, B5, B12 i C.
„Lejesz miód na moje serce”
Wydolność mięśnia sercowego wzmacnia zawarty w miodzie potas i acetylochina. Oczywiście przyjmowanie tego naturalnego preparatu to nie wszystko. Produkt będzie skuteczny wyłącznie w przypadku zachowania odpowiedniej diety i prawidłowego sposobu odżywania się oraz przy regularnym wysiłku fizycznym.
Jaki jest najlepszy miód na serce? Okazuje się, że wybór jest całkiem szeroki! Na serce doskonale sprawdzi się miód wielokwiatowy, gryczany, spadziowy, rzepakowy, a także nostrzykowy i malinowy. Każdy z nich, prócz szeregu innych, leczniczych właściwości, wspomaga prawidłową pracę serca.
0 Komentarze